Lokakuun 2018 Kuukauden lukija

Keltainen kirjasto ei olisi mitään ilman lukijoitaan, ja haluammekin tuoda esiin Keltaisen kirjaston lukijakunnan moninaisuutta ja innostuneisuutta. Jatkossa esittelemme joka kuukausi Kuukauden lukijan, joka pääsee kertomaan lempikirjoistaan ja rakkaimmista Keltaiseen kirjastoon liittyvistä muistoistaan. Lokakuun Kuukauden lukija on Suomen kuuluisin graffititaiteilija EGS.

Nimi: EGS
Ikä: 44
Ammatti: Taiteilija
Kuva © Tero Jussila

Olen viimeksi lukenut Keltaisesta kirjastosta…

Svetlana Aleksijevitšin Neuvostoihmisen lopun (suom. Vappu Orlov). Olen erittäin kiinnostunut lähihistoriasta, ja Neuvostoliiton kaatuminen on ollut yksi mullistavimpia tapahtumia. Olen taiteessani käsitellyt paljon valtioita ja karttoja. Kartat ja niille piirretyt rajat ovat maailman vaikutusvaltaisimpia viivoja, joiden avulla ihmisiä on yhdistetty ja erotettu, joiden vuoksi on sodittu ja toisaalta haluttu elää. Rajoilla on vedetty elintasokuiluja kansojen välille ja luotu mielikuvia toiseudesta. Se, mikä nyt vaikuttaa ikuiselta maailmanjärjestykseltä, on aikansa kuvitelmaa. Yksi teossarjoistani on nimeltään “Kadonneet valtiot”, jossa tarkastelen valtioita, joita ei enää ole. On järisyttävää lukea ihmisten tarinoita ajalta, jolloin Neuvostoliitosta tuli kadonnut valtio.

Tätä Keltaisen kirjaston kirjaa en unohda…

W.G.Sebaldin Saturnuksen renkaat (suom. Oili Suominen) Tämä on mielestäni taianomainen kirja. Lukija matkustaa kertojan kanssa läpi kauniin, unenomaisen reitin, jonka varrella on huikeita pieniä tarinoita. Rakastan karttoja, ja tätä kirjaa lukiessa Suffolkin pikkukylät tulivat tutuiksi, kun seurasin samalla tarinan kulkua kartasta. Välillä Saturnuksen renkaat tuntuikin karttakirjalta, jonka opastuksella oli mukava eksyä ja löytää.

Paras lukupaikka on…

Juna. Mieluiten luen pitkillä junamatkoilla, esimerkiksi Siperian-junamatka Moskovasta Irkutskiin sopi paksujen kirjojen lukemiseen hyvin. Radanvarren pusikkomaisema ei juuri vaihdu päiviä kestävän matkan aikana, joten kirjaan voi keskittyä hyvillä mielin.

Keltaisen kirjaston kirjailijoista haluaisin tavata…

En oikeastaan ketään. Mielestäni taiteilijoiden pitää olla myyttisiä hahmoja. En halua tietää, mitä he ostavat ruokakaupasta.

Keltaiseen kirjastoon liittyvä muisto:

Löysin W.G. Sebaldin Saturnuksen renkaat sattumalta jo edesmenneestä Itäkeskuksen Hansasillan divarista. Olin lukenut Austerlitzin (suom. Oili Suominen) jo aiemmin, mutta tämä oli riemukas löytö. Jotenkin on sebaldmaista, että löysin kirjan juuri tältä ajan unohtamalta, monikulttuuriselta kauppakujalta.

Tutustu EGSin suosikkeihin täällä.