Kuukauden lukija on tapa esitellä kaunokirjallisuuden lukijoita, eri ikäisiä ja monen tyyppisiä ihmisiä, ja sitä iloa, minkä kirjallisuus voi tarjota. Maaliskuun kuukauden lukijana on psykologi Otso Lensu, jonka elämäntarinassa Murakamilla on tärkeä merkitys…
Nimi: Otso Lensu
Ikä: 26
Ammatti: Psykologi
Olen viimeksi lukenut Keltaisesta kirjastosta
Haruki Murakamin teoksen Pimeän jälkeen, jonka sain joululahjaksi. Olen lukenut lähes kaikki kirjailijan suomennetut teokset, ja Murakami kuuluukin niihin takuuvarmoihin kirjailijoihin, joiden heikompikin tuotanto on aina miellyttävää luettavaa. Suuri plussa uusimmissa Murakamin suomennoksissa on myös käännös, josta on ollut vastuussa kovin arvostamani Antti Valkama.
Tätä Keltaisen kirjaston kirjaa en unohda…
Kazuo Ishiguron Surullinen pianisti (suom. Helene Bützow). Ennen kyseisen teoksen lukemista olin juuri valitellut ystävälleni, että en ole pitkään aikaan lukenut kirjaa, jota jäisin pitkäksi aikaa miettimään lukukokemuksen jälkeenkin. Ishiguro on onnistuu häneltä lukemistani teoksista mielestäni tässä parhaiten osoittamaan taitonsa luoda koskettavia, mutta samalla myös etäännyttäviä kertomuksia ihmisyydestä. Lukukokemuksena kirjan painostava tunnelma välittyi erinomaisesti, ja lukiessa odottikin jatkuvasti, kuinka sekä kirjan päähenkilö että lukija pääsisivät edes hetkeksi hengähtämään.
Paras lukupaikka on
ehdottomasti ulkona. Aina sään lämmetessä kirjojen lukemisen määrä kasvaa omalla kohdallani huomattavasti. Täydelliseen kesälomaan kuuluukin mahdollisuus pysähtyä ja etsiä ulkoa rauhallinen paikka, jossa voi nauttia lukemisesta hyvällä omallatunnolla.
Keltaisen kirjaston kirjailijoista haluaisin tavata
Jhumpa Lahirin. Kirjallisuuden yksi parhaita puolia on sen kyky toimia porttina uusiin kulttuureihin. Lahiri suhtautuu mielestäni samaistuttavalla mielenkiinnolla kulttuurin vaikutukseen yksilön kokemuksista olematta kuitenkaan liian melodramaattinen tai saarnaava. Luulisin, että hänen kanssaan olisi helppo saada juuri tästä aspektista aikaiseksi pitkiä keskusteluja. Lisäksi olisi kiinnostava kuulla siitä, millainen kokemus on ollut muuttaa Italiaan ja opetella aikuisiällä kokonaan uusi kieli niin hyvin, että sitä kykenee käyttämään luovaan ilmaisuun.
Keltaiseen kirjastoon liittyvä muisto
Ennen kuin aloin tapailla nykyistä kumppaniani, olimme päätyneen opiskelijatapahtuman jälkeen keskellä Jyväskylän yötä keskustelemaan Haruki Murakamin teoksesta Miehiä ilman naisia (suom. Juha Mylläri) jota olin sosiaalisesta mediasta bongannut hänen lukevan samaan aikaan kuin itsekin. Kirjallisuus onkin pysynyt yhteisenä kiinnostuksen kohteena tuosta keskustelusta alkaen.
Tutustu Otson suosikkeihin täältä.
Kuuntele myös Tammen kustannustoimittajien Oonan ja Helmin Tunnustan lukeneeni -podcastin jakso, jossa palkittu, yli 500 teosta suomentanut Helene Bützow kertoo ominaiseen hauskaan tyyliinsä Ishiguron ja Surullisen pianistin kääntämisestä: