Syyskuun lukija Mikko Äijö

Nimi: Mikko Äijö
Ikä: 26
Toimet: Kirjallisuustieteen maisteriopiskelija, kustannustoimittajaharjoittelija

Olen viimeksi lukenut Keltaisesta kirjastosta
Haruki Murakamin teoksen Maailmanloppu ja ihmemaa (suom. Raisa Porrasmaa).

Tätä Keltaisen kirjaston kirjaa en unohda…
Äskeinen, eli Murakamin Maailmanloppu ja ihmemaa. Ostin teoksen alun perin kumppanilleni syntymäpäivälahjaksi vähän sillä ajatuksella, että lukisin sen myös itse. Vastaavaahan ei kukaan muu varmasti tee… No joka tapauksessa, pari kuukautta myöhemmin pääsin sattumalta opponoimaan Murakamin tuotantoa ja kyseistä teosta käsittelevää kirjallisuustieteen seminaarityötä, joten teokseen tutustuminen kävikin helposti. Teos oli samalla ensimmäinen kosketukseni kirjailijan tuotantoon. Suurena fantastisen kirjallisuuden ystävänä Murakamin tieteiskirjallisuuden elementit ja fiktionaalisen universumin omalaatuinen outous tekivät heti suuren vaikutuksen. Kun vielä opponoimassani seminaarityössä kävi ilmi Murakamin tapa rakentaa useita teoksia yhdistävää fiktionaalista universumia, Murakamin maailmaan uppoutuminen osoittautui entistä mielenkiintoisemmaksi.

Paras lukupaikka on…
Tähän varmaan pitäisi vastata jotain riippumatoista, laitureista tai fantastisille matkoille vievistä nojatuoleista, mutta itselleni se on sänky. Vapaa-ajallani olen erityisesti ilta- ja nukkumaanmenolukija, jolloin omaa sänkyä parempaa lukupaikkaa ei olekaan.

Keltaisen kirjaston kirjailijoista haluaisin tavata…
Franz Kafkan, mikä vaatisi aikakonetta tai mustaa magiaa. Olen suuri novellien ja oudon kirjallisuuden ystävä, joten juttutuokio ehkä kaikkien aikojen toiseksi parhaan (Poeta ei voita kukaan) novellikirjailijan kanssa olisi todella mielenkiintoinen. Kafkalta voisi saada myös lukuvinkin jos toisenkin!

Keltaiseen kirjastoon liittyvä muisto:
Nykyhetki, eli tämä kesä tulee varmasti pysymään muistoissani aina. Kustannustoimittajaharjoitteluun pääseminen on ollut opiskeluvuosieni aikana suuri haave ja huipennus, jonka en lainkaan uskonut toteutuvan. Harjoittelun suorittaminen perinteikkäässä Tammessa ollut erityinen ja hyvin mielekäs kokemus monivaiheisen toimitustyön parissa. Jo lapsena ajattelin, että haluaisin lukea ja kirjoittaa työkseni. Silloin tosin kuvittelin näiden yhdistyvän ainoastaan toimittajan ja kirjailijan ammateissa, joten ajatus journalismista kyti mielessäni pitkään – kirjailijuudesta en osannut edes haaveilla. Loppujen lopuksi koko elämäni kestänyt kiinnostus fiktiota kohtaan voitti, mikä johti opintoihini ja lopulta unelmaharjoitteluun sekä kotimaisen että maailman parhaan fiktion parissa!